Sennay Ghebreab studeerde informatiesystemen en trok dit door in zijn promotieonderzoek te over medische beeldvorming. Als postdoc concentreerde hij zich op technische systemen, in het bijzonder de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie. Hij gebruikte deze inzichten later om te onderzoeken hoe de fysieke patronen in onze omgeving het menselijk brein vormgeven. Momenteel richt zijn onderzoek zich op sociale systemen en richt zich de werking van de mechanismen zoals vooroordelen, discriminatie, diversiteit en inclusiviteit in een (digitale) samenleving. Hij is ook betrokken bij de maatschappelijke discussie over vluchtelingen, migratie, integratie, discriminatie, innovatie en onderwijs. Hij heeft tot doel de aandacht te vestigen op de interactie tussen deze processen en om inclusieve steden en gemeenschappen te creëren en stimuleren. Binnen het Refugee Academy richt hij zich op het schrijven van onderzoeksvoorstellen, het begeleiden van onderzoek en het faciliteren van vernieuwende initiatieven van de stad en de gemeenschap.
Wat is jouw wetenschappelijke achtergrond en expertise?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in interdisciplinaire en innovatieve benaderingen van het bestuderen van complexe systemen. Ik studeerde informatiesystemen en promoveerde daarna op medische beeldvorming. Als postdoc heb ik me gericht op technische systemen, met name op de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie. Inzichten uit dit onderzoek heb ik later toegepast om cognitieve en neurale systemen te bestuderen, met name hoe fysieke patronen in onze omgeving het menselijk brein vormgeven. Momenteel richt mijn onderzoek zich op sociale systemen en op mechanismen van bias, discriminatie, diversiteit en inclusiviteit in de (digitale) samenleving.
Welke rol heb jij binnen de Refugee Academy?
De laatste jaren ben ik steeds vaker betrokken geweest bij maatschappelijke discussies en debatten over vluchtelingen, migratie, integratie, discriminatie, innovatie en onderwijs. Hoewel deze onderwerpen vaak los van elkaar worden beschouwd, is er een sterke interactie tussen hen: ze vormen een complex en dynamisch ecosysteem. Refugee Academy biedt een ruimte om bovengenoemde onderwerpen op een integrale en interdisciplinaire manier aan te pakken.
Wat vind jij het belangrijkst binnen de Refugee Academy, en waarom?
Begeleiden van onderzoek, schrijven van onderzoeksvoorstellen, faciliteren van innovatieve stads- en gemeenschapsinitiatieven.
Wat is jouw persoonlijke ambitie binnen de Refugee Academy, en hoe zou je dit verbinden aan je werk en persoonlijke leven buiten de Refugee Academy om?
Technologische innovatie en wereldwijde migratie veranderen het lokale demografische landschap snel, waardoor allerlei sociaal-economische en politieke uitdagingen ontstaan, zoals ongelijkheid, uitsluiting, discriminatie en polarisatie. Tegelijkertijd creëren technologische innovatie en wereldwijde migratie nieuwe kansen om de samenleving te hervormen tot een veerkrachtig en inclusief ecosysteem. Mijn ambitie bij Refugee Academy is om deze uitdagingen en kansen te begrijpen en in kaart te brengen, en daarmee inclusieve steden en gemeenschappen te creëren en te stimuleren.