Tara Fiorito is een kritisch geëngageerde socioloog en etnograaf die haar doctoraat schreef over de politisering, emancipatie, subjectiviteit en keuzevrijheid van Latino-jongeren zonder papieren in Los Angeles (UvA). Haar onderzoeksachtergrond, interesses en expertise omvatten onderwerpen zoals migratie, vluchtelingen, diversiteit, inclusiviteit, emancipatie, identiteit / subjectiviteit, sociale bewegingen en stedelijke geografieën en -dynamiek. Ze gebruikt meestal kritische-, feministische- en de-koloniale theorie en houdt zich bezig met theaterprojecten met migranten en vluchtelingen in Nederland en de Verenigde Staten. In het kader van de valorisatie van haar onderzoek heeft ze de documentaire Undocumented and Unafraid in Los Angeles gemaakt.
Tara is werkzaam als post-doc bij het Engaged Scholarship and Narratives of Change onderzoeksproject. In haar werk richt zij zich op uitdagingen en kansen om sociale integratie van vluchtelingen te bevorderen door middel van geëngageerd onderzoek in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
Wat is jouw wetenschappelijke achtergrond en expertise?
Ik heb een bachelor in Sociologie (cum laude), een onderzoeksmaster in Sociale Wetenschappen (cum laude) en een PhD in Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik identificeer me als een kritisch betrokken socioloog/antropoloog, een etnograaf, een leraar/student en een kunstenaar-activist.
Mijn onderzoeksachtergrond, interesses en expertise omvatten onderwerpen zoals migratie, integratie, vluchtelingen, diversiteit, inclusiviteit, emancipatie, identiteit/subjectiviteit, sociale bewegingen, stedelijke geografieën en dynamiek.
Vanuit een theoretisch en methodologisch standpunt werk ik met kritische-, feministische- en postkoloniale theorie, “Freirean popular education” en “pedagogies of the oppressed”, en kwalitatieve onderzoeksmethoden (etnografie, levensgeschiedenis, narratieve analyse, discoursanalyse, beleidsanalyse, participatief onderzoek, interviews en focusgroepen).
Mijn promotieonderzoek betreft longitudinaal etnografisch onderzoek (2011-2018) naar de politisering, emancipatie, subjectificatie, agency en politieke strategieën van Latino-jongeren zonder papieren in Los Angeles, VS.
Als onderdeel van mijn toewijding aan geëngageerde wetenschap en het raken van mensen buiten de academisch wereld, heb ik (samen met Dirk Eisema) de documentaire Undocumented en Unafraid in Los Angeles geregisseerd. Ik doe ook theaterprojecten met migranten en vluchtelingen in Nederland en de Verenigde Staten.
Welke rol heb jij binnen de Refugee Academy?
Het verbinden en delen van kennis, ervaringen en mensen (netwerken, co-creëren, co-theoretiseren, co-leren). Toezicht houden op onderzoek. Deelnemen aan en co-creëren in vergaderingen.
Mijn postdoctoraal onderzoek is verbonden aan de Refugee Academy en richt zich op uitdagingen en kansen om de sociale inclusie van vluchtelingen te bevorderen via geëngageerd onderzoek in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Geëngageerd onderzoek is een stroom van onderzoek dat tot doel heeft kennis te produceren door nauwe gemeenschapsbetrokkenheid met als doel sociale transformatie tot stand te brengen.
Wat vind jij het belangrijkst binnen de Refugee Academy, en waarom?
Het verbinden en delen van kennis, ervaringen en mensen (co-creëren, co-theoretiseren, co-leren) om sociale transformatie te bewerkstelligen en de mogelijkheden voor volledige participatie en inclusie van vluchtelingen in de samenleving te vergroten.
Wat is jouw persoonlijke ambitie binnen de Refugee Academy, en hoe zou je dit verbinden aan je werk en persoonlijke leven buiten de Refugee Academy om?
Verschillende vormen van geëngageerd zijn te gebruiken om verschillende mensen, organisaties en ervaringen te verbinden en wetenschappelijke, persoonlijke en professionele kennis, beleid, dagelijkse praktijk, pedagogiek en kunst te combineren om een echte verandering in het leven van vluchtelingen tot stand te brengen.